Neem vrijblijvend contact op
Bel +31 184 799 507

Wat was er nieuw in Qlik 2019WHAT’S NEW IN QLIK SENSE 2019

2019 was een uitstekend jaar voor Qlik Sense, in de 5 verschillende releases heeft Qlik weer meerdere interessante updates uitgevoerd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste updates per release.

 

FEBRUARI

 

VISUALIZATION BUNDLE

 

We begonnen het jaar meteen goed met de februari update, inclusief een nieuwe ‘Extension bundle’. Deze nieuwe ’Visualization Bundle’ bevat maar liefst zeven nieuwe visualisaties waaronder een heatmap-diagram, woordenwolkdiagram en nog veel meer. Meer informatie over deze nieuwe extensions bundle en de nieuwe visualisaties vind je op de Qlik website

 

DEELKNOP DASHBOARD BUNDLE

 

Ook de ‘Dashboard bundle’ is met deze release uitgebreid, namelijk met een deelknop. Met deze knop kunnen gebruikers een link genereren die gedeeld kan worden met andere Qlik gebruikers. Deze link onthoudt ook meteen alle toegepaste filters, zodat het eenvoudig is om met verschillende gebruikers naar dezelfde analyses en resultaten te kijken. Zowel de dashboard en visualisatie bundle zijn te vinden onder ‘Aangepaste objecten’ indien deze zijn geïnstalleerd met de Qlik Sense applicatie.

 

USERINTERFACE UPDATE

 

Verder is de Userinterface in deze update veranderd, dit maakt het gemakkelijker om te navigeren tussen de verschillende tabbladen binnen Qlik Sense. Een nieuw horizontaal navigatie menu geeft toegang tot de tabbladen ‘Gegevens’, ‘Analyse’ en ‘Presentatie’ met één muisklik. Ook is de selectie-knop aangepast om sneller de gewenste selecties te maken. Verder is de ‘Expression Editor’ uitgebreid zodat vanaf nu een voorvertoning weergegeven wordt van de variabele onderdelen binnen een uitdrukking. De kans op syntax-fouten binnen geneste uitdrukkingen wordt hierdoor een stuk kleiner.

Deze updates in actie zien? Bekijk de officiële video van Qlik voor meer informatie.

 

 

APRIL

 

VISUALIZATION BUNDLE TOEVOEGINGEN

 

In April gaan we onverstoord verder met de updates aan Qlik. Zo zijn er twee nieuwe visualisaties toegevoegd aan de ’Visualization Bundle’ namelijk de Bulletgrafiek en de Staaf- en vlakgrafiek. De Bulletgrafiek is ideaal voor het bijhouden van voortgang richting een specifiek doel en toont dit in één overzicht met een duidelijke kleurcodering. De Staaf- en vlakgrafiek is een uitgebreidere variant van een standaard staafdiagram en geeft meer opties voor overgangseffecten, connectoren en labels bij de staven.

 

UPDATE KAARTVISUALISATIES

 

Ook de kaartenvisualisatie heeft een veelgevraagde update gekregen, namelijk de background layer. Hierdoor is het mogelijk om een eigen afbeelding gebruiken als achtergrond, ideaal voor plattegronden van kantoorpanden, het visualiseren van parkeergelegenheden en andere geografische tekeningen.

 

ASSOCIATIVE INSIGHTS

 

De belangrijkste update in deze release is echter de ‘Associative Insights’ toevoeging. Krachtige nieuwe AI-inzichten (Augmented Intelligence) openbaren wat er in uw gegevens verstopt zit. Deze functie bevind zich in het selectie paneel. De Qlik cognitive engine zoekt in uw gegevensmodel naar uitgesloten waarden en vergelijkt de bijdrage van deze waarden met de bijdrage van de ingesloten waarden om blinde vlekken en relaties die u anders misschien over het hoofd had gezien bloot te leggen. Voor een uitgebreide uitleg over deze bijzondere nieuwe functie kunt u terecht op de website van Qlik.

 

 

Deze updates in actie zien? Bekijk de officiële video van Qlik voor meer informatie.

 

JUNI

 

KOPIËREN NAAR HET KLEMBORD

 

De update in Juni heeft ook een paar handige toevoegingen. Zo kunt u nu waarden naar het klembord kopiëren vanuit tabellen. Hierdoor kunt u sneller waarden uit een Qlik Sense-toepassing hergebruiken in andere toepassingen waardoor de productiviteit verhoogd wordt.

 

CONTAINER OBJECT

 

In eerste instantie werd het ‘container object’ toegevoegd als onderdeel van de ‘Dashboard bundle’, in deze update wordt dit object toegevoegd aan de Qlik Sense toepassing zelf. Dit object geeft u de mogelijkheid om in een beperkte ruimte meerdere visualisaties weer te geven, ook kunt u de visualisaties tonen of verbergen op basis van verschillende voorwaarden zoals bijvoorbeeld welke gebruiker het diagram opent of de waarde van een specifieke variable.

 

VISUALIZATION BUNDLE TOEVOEGINGEN

 

Ook in deze update zijn er weer nieuwe visualisaties aan de ’Visualization Bundle’ toegevoegd namelijk de Trelliscontainer en een W&V-draaitabel, ook is het staafdiagram verbeterd. In een Trelliscontainer kunt u één hoofdvisualisatie op één dimensiewaarde splitsen in meerdere mini visualisaties (spoiler-alert: in de November release wordt dit uitgebreid). De W&V-draaitabel is speciaal ontworpen voor winst-en-verliesrapportages, kleuren kunnen toegekend worden op basis van prestaties en het diagram kan inclusief opmaak gekopieerd worden naar Excel.

 

 

Deze updates in actie zien? Bekijk de officiële video van Qlik voor meer informatie.

 

SEPTEMBER

 

We zijn alweer beland bij de een-na-laatste update van 2019, namelijk die van september.

 

STANDAARD LANDINGSPAGINA’S

 

Het is vanaf deze update mogelijk om standaard landingspagina’s in te stellen. Hierbij worden bepaalde selecties als standaard ingesteld zodat de eindgebruiker direct aan de slag kan. Dit bespaart de eindgebruiker uiteraard tijd, maar geeft ook de mogelijkheid om nadruk te leggen op belangrijke analyses of resultaten. Om nog meer tijd te besparen is het vanaf nu ook mogelijk voor app-ontwikkelaars om met één muisklik een dimensie of meting om te zetten in een ‘master item’.

 

ZOEKLIMIET FILTERVAKKEN

 

Ook het maximaal aantal zoekwaarden in een filtervak is uitgebreid, waar eerst maar 255 tekens ingevuld konden worden heeft een gebruiker nu maar liefst 5000(!) tekens tot zijn/haar beschikking. Hierdoor kunnen grote aantallen waarden gekopieerd en geplakt worden in het zoekveld om selecties toe te passen.

 

NATURAL LANGUAGE PROCESSING (NLP) IN CLOUD-BASED QLIK SENSE

 

Qlik is altijd bezig om AI (Augmented Intelligence) te integreren in Qlik Sense, zo werd er in februari al de ‘Associative Insights’ functionaliteit toegevoegd en in deze release hebben ze nog een AI toepassing geïntegreerd namelijk Natural Language Processing (NLP). Hoewel deze toepassing nu alleen nog maar beschikbaar is in cloud-based varianten van Qlik Sense, is het de intentie van Qlik om deze functionaliteit ook door te voeren in andere toepassingen van Qlik. Maar wat is NLP nou precies? Hiermee kan je in ‘gewone mensen taal’ vragen stellen over de data in Qlik. Op dit moment is deze functie echter alleen beschikbaar in het Engels, maar hij wordt in de toekomst uitgebreid naar andere talen. Meer informatie over deze innovatieve nieuwe functie kan je vinden in deze officiële Qlik video.

 

HUIDIGE LOCATIE

 

Nadat het in April mogelijk werd om je eigen afbeeldingen te gebruiken als achtergrond van kaartvisualisaties kwam al snel het verzoek om de huidige locatie van een gebruiker te kunnen opvragen binnen Qlik. Met deze release is dit mogelijk gemaakt, dit is vooral handig in combinatie met de cirkelselectie tool, voor Qlik Sense Mobile gebruikers en voor het gebruiken van dashboards op de werkvloer. De huidige locatie van een gebruiker wordt opgehaald met behulp van de browser.

 

VISUALIZATION BUNDLE TOEVOEGINGEN

 

Ook in deze release wordt de ’Visualization Bundle’ weer uitgebreid, dit keer met de ‘Variance Waterfall’ visualisatie. Deze grafiek wordt voornamelijk gebruikt om te visualiseren hoe een oorspronkelijke waarde wordt beïnvloed door tussentijdse veranderingen, zowel positief als negatief. De start- en eindwaarden van een ‘Variance Waterfall’ visualisatie worden weergegeven door volledige staven, de tussentijdse veranderingen worden weergegeven als zwevende staven, het is ook mogelijk om subtotalen weer te geven in de grafiek.

 

 

Deze updates in actie zien? Bekijk de officiële video van Qlik voor meer informatie.

 

NOVEMBER

 

Om 2019 goed af te sluiten heeft Qlik in de laatste update van vorig jaar weer verschillende nieuwe functionaliteiten aan Qlik Sense toegevoegd.

 

MEKKO CHART

Om te beginnen heeft Qlik een compleet nieuwe visualisatie aan Qlik Sense toegevoegd; de Mekko Chart. Deze grafiek, een alternatief voor gestapelde staafgrafieken, was uiteraard al aanwezig in QlikView maar deze kunt u ook gebruiken in Qlik Sense.

 

VISUALIZATION BUNDLE UITBREIDINGEN

 

Zoals we bij de Juni release al een beetje verklapten is de Trellis visualisatie uitgebreid, waar eerst één hoofdvisualisatie op één dimensiewaarde uitgesplitst kon worden in meerdere mini visualisaties, kan dit nu op twee verschillende dimensiewaarden. Dit geeft mogelijkheden om bijvoorbeeld staafgrafieken overzichtelijk op zowel jaar als kwartaal niveau weer te geven.

 

ACCUMULEREN VAN STAAF-, LIJN- EN COMBOGRAFIEKEN EN TABELLEN

 

Over staafgrafieken gesproken, het is nu in staaf-, lijn- en combografieken en tabellen ook mogelijk om dimensies te accumuleren. Dit is zowel mogelijk op 1 of meerdere dimensies en er kan zelfs rekening gehouden worden met ‘rolling periods’.

 

OVERIGE UPDATES

 

Er zijn ook updates uitgevoerd bij de kaartvisualisaties. Zo is het nu mogelijk om specifieke lagen uit te sluiten bij de automatische zoomfunctie van Qlik Sense. Als allerlaatste is het sinds deze update mogelijk om tabellen op te maken, wilt u in uw tabel bijvoorbeeld tekst in verschillende uitlijningen, kleuren, lettertypes of lettergroottes? Het kan vanaf nu in Qlik Sense, het is ook al bevestigd dat de mogelijkheden qua opmaak in de toekomst nog verder worden uitgebreid. Als laatste zijn er ook een paar belangrijke connectoren aan Qlik Sense toegevoegd.

 

 

Deze updates in actie zien? Bekijk de officiële video van Qlik voor meer informatie.

 

 

Dat waren alle update van Qlik Sense in 2019, wij zijn benieuwd wat Qlik in 2020 in petto heeft.

Wilt u meer weten over een van deze releases of heeft u andere vragen over Qlik Sense aarzel dan niet.